Putni nalog

In memoriam dr Stipan Kujundžić

 

In memoriam prim.dr. Tomislav Brkić

Dana 19.9.2015.g. u 56. godini života iznenada je preminuo naš prijatelj i cijenjeni kolega prim. dr. Tomislav Brkić. Na posljednji počinak ispraćen je 23.9.2015.g. gdje se u ime prijatelja i kolega od Tomislava oprostio prof. dr. sc. Branimir Anić, a komemorativni skup u KBC Zagreb održan je dana 7.10.2015.

Kao mladi specijalizant i kasnije specijalist  prim. Tomislav Brkić  aktivno se  bavio temeljnim istraživačkim radom dajući svoj veliki doprinos počecima eskperimentalne gastroenterologije u Hrvatskoj, što datira od 1992.g. kada je u časopisu Scandinavian Journal of Gastroenterology skupina hrvatskih istraživača predvođena prim. Brkićem objavila rad u kojem je opisan izvorni model eksperimentalnog kolitisa u miševa. Tijekom kasnijih godina nizali su se objavljeni radovi iz područja farmakodinamike eksperimentalno izazvane crijevne upale u prestižnim svjetskim časopisima, kao što su: Alimentary Pharmacology and Therapeutics, Journal of Physiology (Paris), Life Sciences - Pharmacology Letters, Digestive Diseases and Sciences, uz dosada preko 200 citata u bazi Web of Science, te 31 znanstveni rad istaknut na Pubmed-u. Rezultati tih istraživanja činili su temelj za 4 obranjena magistarska rada i tri obranjene doktorske disertacije. Na taj način je znanstveni doprinos prim. Brkića utkan u godine kontinuiranog eksperimentalnog istraživanja u području patofiziologije i farmakoterapije crijevne upale.   

Tijekom rada i sustavnog praćenja razvoja različitih endoskopskih slikovnih metoda i pretraga u Zavodu za gastroenterologiju i hepatologiju KBC Zagreb, prim. Brkić  je u protekla dva desetljeća uveo niz novih dijagnostičkih i terapijskih metoda, prvi na ovim prostorima, među kojiima se izdvajaju: primjena različitih samoširećih stentova, tehnike endoskopske hemostaze (ligacija  varikoziteta, mehanička hemostaza krvarećih lezija probavne cijevi), analiza sluznice probavnog sustava pomoću virtualne kromoendoskopije i to primjenom uskopojasnog spektra (NBI), te endoskopske resekcije (endoskopske mukozne resekcije i endoskopske submukozne disekcije) ranih neoplastičnih lezija, podvezivanja submukoznih tvorbi probavne cijevi.

Posljednji zajednički projekt  na kojem smo radili bila je standardizacija endoskopskih zapisa i vođenja pretraga pri Hrvatskom gastroenterološkom društvu. To je rezultiralo objavljivanjem knjige „Algoritmi u gastrointestinalnoj endoskopiji i endoskopskom ultrazvuku- Kontrola kvalitete u endoskopiji“, čiji je koautor, a koju, na žalost, nije uspio dočekati jer je otišla u tisak nakon njegove smrti. 

Za razliku od ljudi, knjige ne umiru, one su kameni spavači i trajni svjedoci našeg postojanja. Ovu knjigu posvetili smo prim. Brkiću uz stih Dobriše Cesarića...

 
Moj prijatelju, mene više nema.
Al nisam samo zemlja, samo trava.
Jer knjiga ta, što držiš je u ruci,
Samo je dio mene koji spava.
I ko je čita - u život me budi.
Probudi me, i bit ću tvoja java.
 
U ime Zavoda za gastroenterologiju i hepatologiju KBC Zagreb i Endoskopske sekcije HGD
prof. dr. sc. Nadan Rustemović

 

 

In memoriam dr Drago Kulić

Dana  16. siječnja 2013.g. u 61. godini života napustio nas je naš dragi prijatelj i kolega, dr. Drago Kulić.  Posljednji ispraćaj  cijenjenog kolege održan je dana 17. siječnja nakon komemoracije u KBC Split. U ime djelatnika Klinike od dragog kolege Kulića oprostio se prof. dr. Jugoslav Bagatin, a u ime cijelog KBC-a Ravnatelj profesor. dr. Darko Duplančić.
Dr. Drago Kulić rođen je 1952. godine u Razvođu kraj Drniša u brojnoj obitelji. Osnovnu školu pohađao je u rodnom mjestu i Oklaju, a gimnaziju u Drnišu. Studirao je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje je i diplomirao 1976. godine.  Obvezatni liječnički staž obavio je u Kninu. Od 1977. do 1986. godine radio je u Domu zdravlja Drniš. Specijalistički ispit iz interne medicine polaže 1985. godine u Zagrebu te od 1986. godine radi kao specijalist a potom i subspecijalist gastroenterolog Klinike za unutrašnje bolesti KBC-a Split. Tijekom svog dugogodišnjeg rada dr. Kulić isticao se svojim oštroumnim kliničkim zapažanjima kao vrstan dijagnostičar, a među kolegama je ostao zapamćen po svom prijateljskom odnosu prema suradnicima. Osobito se isticao pomažući brojnim mlađim kolegama te su mnoge generacije mladih internista stasali uz savjete i iskustvo dr. Kulića na čemu su mu i danas zahvalni te ga se s osobitim štovanjem sjećaju.
Bio je liječnik starog kova, oslanjao se na svoje znanje i iskustvo, a moderna tehnologija mu je bila tek sredstvo potvrde kliničke prosudbe. Tijekom dugogodišnje borbe s neizlječivom bolešću koristio je svaki period poboljšanja za povratak na posao, ne prepuštajući se malodušnosti i izgarajući kao što je to radio i prethodnih 30-tak godina. Njegovi bolesnici su ga pri tome uvijek čekali, jer su u njemu imali liječnika, psihologa, prijatelja i sugovornika.

Dragi Drago, neka Ti je vječna slava i hvala!
Tvoji prijatelji s Interne klinike KBC Split

 

 

 

In memoriam mr.sc. Nikola Mićunović

Ovim putem želimo Vas obavijestiti da nas je, nenadano, napustio dragi kolega Mr.sc. MIĆUNOVIĆ NIKOLA, dr.med.
Radio je u KBC Osijek na mjestu pročelnika Odjela opće intenzivne medicine.

U razgovoru s njegovim kolegama o dr. Mićunoviću mogu se čuti samo riječi hvale. Svi komentari mogu se sažeti u jedinstvenu karakternu osobinu „bio je kolegijalan, vrijedan i izuzetan član gastroentrološkog tima“.

Detaljan životopis kolege Mićunovića može se pročitati na http://www.kbo.hr/interna/intenzivna.htm.

Obitelji i kolegama izražavamo najiskreniju sućut.

Predsjedništvo HGD-a

KULIĆ DRAGO ,
1952. – 2013.

prim. doc. dr. sci. Mladen Buljevac, 1947-2007.
internist – gastroenterolog,
KB Dubrava
Stojan Knežević,

radio u KBC Zagreb kao pročelnik Zavoda za gastroenterologiju
Bio član Hrvatskog društva književnika
 

 


Željko Lepoglavec, 1961-2008.
internist – gastroenterolog,
radio u: OB Bjelovar, Liječnička komora, KBC S. Milosrdnice, Poliklinika Sunce


 


mr. sci. dr. Mirjana Tičak, 1956-2008.
internist – gastroenterolog,
KB Merkur


 


Anđelko Višić, dr. med, 1948-1991.
internist - gatroenterolog,
OB Bjelovar